Niktofobi (Karanlık Korkusu) Nedir?

Niktofobi (Karanlık Korkusu) Nedir?

İçindekiler

Ücretsiz Danışmanlık Alın

Niktofobi halk arasındaki adıyla karanlık korkusu, dünya genelinde yaygın olan fobilerden biridir. Niktofobi, kişinin karanlıktan aşırı bir şekilde korkmasına neden olan bir fobi türüdür. Karanlık korkusu, çoğu zaman skotofobi veya ligofobi olarak adlandırılmaktadır. Karanlık korkusu, genellikle çocukluk döneminde ortaya çıkan bir fobi türüdür. Bununla birlikte eğer tedavi edilmez ise yetişkinliğe kadar devam etmektedir.

Niktofobi Nedir?

Niktofobi, karanlık korkusu olarak da bilinmektedir. Bu, karanlık veya karanlık yerlerden aşırı bir korku ve endişe duyma durumunu ifade eder. Bu fobiye sahip olan kişiler, karanlık bir odada yalnız kalmaktan, gece dışarıda tek başına dolaşmaktan büyük bir rahatsızlık ve korku hissedebilmektedirler. Bu korku genellikle çocukluk döneminde başlamaktadır. Bu fobi bazı insanlarda ise yetişkinlikte bile devam edebilir. Tedavisi mümkündür Ancak tedavi edilmediği takdirde, kişinin günlük yaşamını etkileyebilir ve yaşam kalitesini düşürebilir. Bu fobi türü çocuklukta en yaygın olarak görülen fobilerden biridir. Genellikle çoğu çocuk bu fobiyi atlatmaktadır. Ancak bazıları için bu durum o kadar kolay değildir ve geçemez. Niktofobi, şiddeti kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Kimileri için bu korku karanlıktan korkmaktan daha fazlasıdır. Kısaca karanlıkla duyulan sesler ile bu korku daha da şiddetlenmektedir. Uykuya dalmakta zorlanma, kabus görme ve karanlıkta yalnız kalmaktan korkma gibi durumlara neden olabilmektedir. Bu fobi genellikle çocukluk döneminde başlayan ve tedavisi mümkün olan bir fobi türüdür.

Niktofobi (Karanlık Korkusu) Belirtileri

  • Ayak ve ellerde yoğun karıncalanma hissi,
  • Kişinin az ışıklı veya karanlık ortamlara girmekten kaçınması,
  • Vücut ısısında ani düşüşler,
  • Karanlık ortamlardan rahatsızlık duyma ve korku hissi,
  • Kişiler karanlık ortama girdiğinde baş dönmesi ve göz kararması meydana gelmektedir,
  • Titreme, soğuk ter dökme ve bayılma gibi reaksiyonlar ortaya çıkmaktadır.

Kendini Gösteren Diğer Belirtiler

  • Şiddetli baş ağrısı,
  • Panik atak,
  • Ağız kuruluğu,
  • Kalp atışının aniden hızlanması,
  • Mide yanması ve kusma,
  • Çığlık atma hissi,
  • Yutkunmada zorluk,
  • Göğüste sıkışma ve çarpıntı,
  • Korkutan halüsinasyonların görülmesi,
  • Duygusal iniş çıkışlar, ağlama atakları gibi belirtiler mevcuttur.

Niktofobi Neden Olur?

Karanlık korkusu, genellikle çocukluk döneminde belirli travma ve etkenlere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bazen havanın kararmasıyla görme duyusunun azalması ve görememe ile kişi kendini güvende hissetmemektedir. Karanlıkta kişi çevresindeki eşyaları başka ve farklı nesnelere benzeterek korku yaşayanlarda vardır. Bu durum bazı insanlarda korku filmi izledikten sonra da görülmektedir. Korku filmleri çoğunlukla karanlık ve ürkütücü ortamlarda çekilmektedir. Bu nedenle kişi filmden sonra karanlık bir alanda veya ortamda tek başına bulunmaktan çekinebilir. Karanlık bir ortamda kişi çevresindeki olan biteni göremediğinden dolayı bu korku tetiklenmektedir. Kişinin kalp atışları yükselerek nefes alış verişi hızlanabilmektedir. Hatta daha ileri düzeydeki niktofobi durumlarında kişi panik ataklar geçirebilir veya bayılabilmektedir. Karanlık korkusu, çocukluk döneminde ortaya çıkaktadır ve çoğunlukla geçmektedir. Ancak bazı kişiler bu korkuyu yenemez ve yetişkinliğe kadar gider. Klostrofobi ve niktofobi tedavisi olan ancak tedavi edilmezse bazı istenmeyen sorunlara yol açan fobilerdir. Bu nedenle niktofobinin tedavi edilmesi önemlidir.

Nedenleri Nelerdir?

  • Kaygı ve stres bozukluğu yaşamak,
  • Özellikle geceleri tuhaf ve garip sesler duymak,
  • Yalnızlık,
  • Korku temalı filmler izlemek,
  • Evde yalnız kalma korkusu,
  • Madde bağımlılığı,
  • Karanlık ortamı tehdit olarak görme durumu,
  • Karanlık alanlarda tek başına kalmak,
  • Aile bireylerin korku ile ilgili yanlış tutumları,
  • Kişinin kendini güvende hissetmeme durumu,
  • Sağlık problemleri,
  • Depresyon,
  • Ölüm, boşanma, gibi durumlar yaşamak,
  • Çocukların ve bireylerin bağlanma problemleri,
  • Psikolojik problemler gibi birden fazla neden bulunmaktadır.

Niktofobi Tedavisi

Karanlık korkusu yaşayan kişiler özellikle çocuk ise, ebeveynler tarafından sakinleştirilmesi gerekmektedir. Ebeveynlerin çocuğun bu korkusunu bilmesi ve geçiştirmek yerine sorunun asıl kaynağını araştırması gerekmektedir. Aile bireyleri karanlık korkusu yaşayan bireylere destek ve yardımcı olmalıdır. Bu durum kişin sakinleşmesinde ve yatışmasında yardımcı olmaktadır. Karanlık korkusu olan kişiye nefes egzersizleri yaptırılarak sakinleştirilebilir. Bununla birlikte loş ve sakin bir ortamda gevşeme çalışmaları da oldukça başarılı sonuçlar verebilmektedir. Ancak karanlık korkusu ileri seviye de ve aile bireyleri desteği ile geçmiyor ise, profesyonel bir yardım alması oldukça önemlidir. Bu korku ilerleyen zamanlarda kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürebilmektedir. Bu durum kişinin uyku kalitesinin düşmesine neden olur. Uyku kalitesinin düşmesiyle birlikte hem psikolojik hem de fiziksel sorunlar ortaya çıkabilir. Niktofobi geçmediği ve kişinin yaşam kalitesini düşürdüğü takdirde uzman bir destek alınmasında fayda vardır. Panik atak ve depresyon gibi sorunlar doktorun reçete edilebileceği ilaçlar ile tedavisi sağlanabilmektedir. Bununla birlikte kişiye özel uygulanan terapi yöntemleri ile tedavi edilebilmektedir. Bu terapi yöntemleri karanlık korkusunun asıl kaynağına inerek bu sorunu ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır.

Sık Sorulan Sorular

Niktofobi Tedavileri Nelerdir?

Başlıca niktofobi tedavileri, Bilişsel davranışçı terapi ,maruziyet terapisi, psikoterapi, farkındalık egzersizleri olmak üzere dört tane tedavi yöntemi bulunmaktadır. Ancak hangi yöntemin uygulanacağı kişinin korku düzeyine göre değişiklik göstermektedir.

Niktofobi Tedavisi İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Korku fobisi, psikolojik bir sağlık durumudur. Bu karanlık fobisi, tedavi edilmediği takdirde kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürmektedir. Bu nedenle profesyonel destek alınması önemlidir. Bu korku fobisine sahipseniz uzman bir psikologdan destek alabilirsiniz.

Niktofobi Tedavisisinde Hipnoterapi Yöntemi Nedir?

Hipnoterapi yöntemi, kişinin korkularının kişiye tekrar yaşatılmasıdır. Ancak kişinin bu duruma karşı daha dayanıklı olması için gerekli motivasyon sağlanmaktadır.

Paylaş:

⚠️ Yasal Uyarı

“Bu internet sitesinin içerikleri, siteye giriş yapan hastaların ve ziyaretçilerin güncel bilgilere ulaşabilmesi adına hazırlanmıştır. Sitedeki bilgilerin, sağlık alanında tanı, tedavi ya da ilaç reçetesi gibi bir özelliği bulunmamaktadır. İnternet sitemiz, sağlıkla ilgili bütün konuların ancak, doktor muayenesi ile teşhis ve tedavi edilebileceğini savunmaktadır. Sitede yer alan bütün bilgiler doktor muayenesine teşvik amacıyla hazırlanmaktadır. Doğru bilgiyi her zaman doktorlardan alabilirsiniz. Sitede yer alan bilgilerin yanlış anlaşılmasına bağlı olarak ortaya çıkabilecek mağduriyetlerden internet sitemiz sorumlu değildir. Site içerisindeki bilgilerin kopyalanarak, başka internet sitelerinde kullanılması kesinlikle yasaktır. İnternet sitemizdeki bilgiler, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümlerince, internet sitesinin sahibinin iznine bağlı olarak kullanılabilmektedir. Siteye giriş yapan tüm ziyaretçiler, yukarıda yer alan yasal uyarıyı bütünüyle ve şartsız olarak kabul etmiş sayılır.

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ücretsiz Danışmanlık Alın

İçindekiler

Avicenna MAG

İlgili İçerikler

Insomnia (Uykusuzluk) Nedir?

Insomnia (Uykusuzluk) Nedir?

Insomnia, uykusuzluk olarak da bilinen bu durum, kişinin uyku düzeninin bozulması veya yetersiz uyku alması durumunu ifade etmektedir. Bu durum kişinin belli nedenlerden dolayı uykusuzluk

Huzursuz Bağırsak Sendromu Nedir?

Huzursuz Bağırsak Sendromu Nedir?

Huzursuz bağırsak sendromu, Kalın bağırsağın etkilendiği ve yaygın olarak görülen bir rahatsızlıktır. Bu hastalık, ishal, kabızlık, şişkinlik gibi belirtilerle kendini göstermektedir. Huzursuz bağırsak sendromu, spastik

Dermoid Kist Nedir?

Dermoid Kist Nedir?

Dermoid kistler, derinin altında ya da vücut içerisinde küçük şişlikler olarak ortaya çıkmaktadır. Çoğunlukla kadınlarda görülse de erkeklerde de görülebilen bir durumdur. Vücut dokularının gelişimi

🇹🇷 المستشفى الأكثر ترجيحاً في تركيا لمتحدثي اللغة العربية في عام ٢٠٢٣